6mm Diorama

På liten skogsväg framrycker en luftvärnskompaniledning.

Efter att ha fått över lite figurer från ett annat projekt, där jag försöker skapa en spelbar norrlandsbrigad samt en pansarbataljon ÖN, beslutade jag mig för att skapa ett diorama av de kvarvarande delarna. Målet var att terrängen skulle kunna vara lite varsomhelst i Mellansverige, med blandskog och lite berg i dagen och blötare områden. Efter att ha hittat en fin glaskupa på IKEA , så var målet att det skulle byggas i den, då glaskupan gör att man slipper damm och diverse intressanta husdjur.

Efter att ha skissat ut vilka element jag ville ha med i dioramat, skapades det som skulle vara marken med hjälp av spackel samt små träbitar. Vägtrumman tillverkades av innanmätet till en kasserad kulspetspenna. Detta fick sedan torka, och efter att sprickor åtgärdats med mer spackel så grundmålades allt.

Fläckvis klar terräng.

Att tillverka träden var en ny upplevelse, och två tekniker utprovades. Den första tekniken går ut på att lödtenn dras till rätt tjocklek, sedan grundmålas den och detaljmålas, därefter klistras ”clump foliage” på för att skapa något som ser ut som ett yngre lövträd, det går nog att använda denna metoden för unga tallar med. Den andra tekniken går ut på att stammen till trädet skapas av koppartråd som viras och böjs för att efterlikna tallar och större lövträd. Efter att koppartråden böjts målas den direkt eller grundspacklas. Marktäckningen skapades genom att ha olika material, som färg, sand eller köpt syntetiskt gräs.

Marchen leds av en radioterrängbil 1112 följt av en terrängbil 22.

Efter att terrängen var klar så var det dags att tillverka de enheter som skulle användas, den ursprungliga tanken var att det skulle vara en grupp pionjärer som arbetade med en slangladdning vid vägtrumman. Denna idén skrotades, och i stället så bestämdes att det skulle bli en kompaniledning och robot tropp ut luftvärnet under marsch skulle användas. Då jag redan hade en tgb20 och tgb11 så var det bara mindre förändringar som skulle tillverkas i form av fordonsskyltar och antenner för tgb1112. Modellerna klistrades inte fast i dioramat, då det ger möjligheten att sedan byta föremål.

Lägg märke till det fuktigare området med kaveldun och björkarna.

Här ser man att det inte riktigt är en terrängbil 22 utan en 20, men på mer än 5 cm avstånd är det svårt att se!

 

Det här inlägget postades i 6mm, Diorama, Kalla kriget och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.