En svensk tiger, men inte efter ett par glas!

Det är nu mycket skriverier om information som exponerats till främmande makt genom obetänksamhet och ren ignorans av förordningar och lagar. Detta är tyvärr inte något nytt och genom nu avhemligade amerikanska dokument från National Security Agency  kan man få en spännande inblick i händelser som skedde under andra världskriget och början av det kalla kriget.

En av de viktigaste organisationerna i den svenska underrättelsetjänsten var det som skulle komma att bli Försvarets radioanstalt – FRA, som genomgick flera byten av namn och organisation. Underrättelserna som inkom genom organisationen under och efter andra världskriget var väldigt värdefulla och viktiga för Sverige, och gav försvaret, UD och politikerna uppgifters som ibland gjorde att man kunde förutse en eventuell motståndares planer.

Händelsen som rapporteras i ett av de släppta dokumenten är därför mycket intressant, då en överste i försvarsstaben som var berusadläckte information om förmågor som snappades upp av främmande makt.

En söndagsnatt i november 1943 så hävdade översten att Sverige kunde knäcka de flesta krypterade meddelanden som skickades från utländska legationer. Dock var det vissa problem med tyska krypton, då de ändrade dem oftare än andra länder. Han uppgav även att tyskarna använde sig av kodord, som gjorde att även om kryptot knäcktes, så var det svårt att lösa meddelandet och få ut större mängder av användbar information.

Han läckte även att USA köpte Boris Hagelins kryptomaskiner från Sverige, och att det fanns sätt att knäcka krypton gjorda på Hagelin maskinerna. Även viktiga chefer i försvarsstabens kryptosektion läcktes, tre personer som innan och sedan skulle ha enormt inflytande på underättelsetjänsten, inte bara i Sverige, men även andra länder i Europa. Personerna som översten läckte var Torgill Thorén, Rossby samt Ternberg.

Orginaldokumentet där stora delar av förmågan röjs.

Det här inlägget postades i Hemliga dokument, Krypto, VK2. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.