Kratrar del 4

Ok, det blir ett sista inlägga om kratrar, även om den varit väldigt många. Tänkte visa metoden från modell till färdig krater!

Modell: 

Jag skapar modellen i en oljebaserad lera på en foamcore skiva för att få ett bra underlag vid gjutningen. Alla ickeporösa material som inte silikonet fastnar i funderar, även annan silikon fungerar men måste då penslas med ett släppmedel så det går att sära formen.

Formen:

Jag bygger sedan en låda runt modellen, av mer foamcore och limpistol. Slutligen tätas den med lera, har försökt att täta den med limpistol,  men det blir inte lika bra när man sedan skall sära på lådan. Innan nästa steg räknar jag ut vilken volym jag måste ha på silikonet för att det skall täcka modellen ordentligt.

Silikon: 

Silikonet blandas till och hälls från hög höjd i en smal stråle ner över modellen för att pressa ut så mycket luft som möjligt ur silikonet, som rörs in när det blandas till. Ca 8 timmar senare är formen fast nog för att ta ut den ur lådan.

Gjutning:

När formen är trimmad och inspekterad så är det dags att gjuta, jag använder ett harts som heter ”AlumiRes (RC-3)”, det är lättflytande och väldigt smidigt att arbeta med.

Man börjar med att värma formen i ugnen på ca 75-80C, detta för att hartsen skall stelna jämnare. Vill man ha mer tid att arbeta på, går det att kyla hartsen i kylen, och får så mer tid på sig.

Efter ca 1½ min börjar hartsen härda, och det är sedan bara att vänta. Jag brukar vänta i ca 10 min, därefter plockar jag ut de gjutna föremålen ur formen.  Därefter måste kanterna putsas, och om botten inte är helt jämn måste den slipas ner med sand papper.

 

Målning: 

Målningen handlar mycket om tycke och smak, själv brukar jag grundmåla i svart eller vitt, och därefter målar jag den med akrylfärg följt av en wash och drybrush. Går även bra att klistra gräs på. Om man vill att terrängen skall hålla längre är det bra att lacka med ett eller ett par lager mattlack.

Det här inlägget postades i 28mm, Resin och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.